Download het draaiboek

Organiseer een gezonde schoolmaaltijd

Lokaal, ecologisch en fair! Dat smaakt!

Weg met plastic(vrij)?

 

mei plasticvrijMei plasticvrij is een jaarlijkse traditie geworden. Net zoals alles anders, is het dit jaar een beetje anders. Het virus genaamd C, weet je wel! Niet alleen is er minder aandacht voor dan voorgaande jaren. Ook het doel wordt in vraag gesteld. Plastic lijkt wel opnieuw genormaliseerd. Want wegwerp is toch hygiënisch? En zorgen verpakking er niet voor dat we eten langer kunnen bewaren? 

 

Plastic soep of een eetbare afvalberg?  

 

Dode zeedieren met plastic in hun maag, het is een bekend beeld geworden. Plastic verdwijnt niet zomaar als het in de omgeving terechtkomt. In steeds kleinere partikeltjes blijft het liggen in onze weides, natuur en wateren. Vogels gebruiken het voor nesten, vissen kunnen het niet onderscheiden van plankton. 

We gebruiken veel plastic in onze voedselketen. Serres zijn vaak niet meer van glas, maar van plastic. We eten yoghurt uit plastic potjes, en broccoli bewaren we in cellofaan. Plastic is overal.En daar wilden we van af, zeker de eenmalige verpakkingen moesten eraan geloven, zodat er zelfs wetgeving op Europees niveau over ontstond.

 

Maar toen kwam Corona. Plastic maakte een comeback, zelfs in de supermarkten,  omdat het hygiënischer voelt. Al is het bewezen dat het virus langer leeft op plastic dan op textiel of karton. 

 

Maar drogen worteltjes niet uit zonder plastic verpakking? 

 

Zorgt de verpakking er niet voor dat we kostbaar voedsel langer kunnen bewaren?

Verpakking kan nuttig zijn. 

  • Versheid:In de hoevewinkel of op boerenmarkten zie je vaak een plastiekje over een kratje gespannen. Dat doen ze tegen het uitdrogen. Maar zo’n plastiek kan je perfect hergebruiken. Bovendien kunnen groenten vaak ook niet tegen licht. Maar hier zijn papieren zakjes een goed alternatief.

 

  • houdbaarheid & hygiëne:  In de koelkast is het een must om gesneden groenten af te sluiten. Je wilt geen ui die een kaassmaak heeft. Maar een uitje kan je natuurlijk tot de volgende dag ook bewaren in een kleine doos. 

 

Zeiden we al dat het corona-virus langer leeft op plastic dan op textiel of karton?

 

alternatieven voor fossiel plastic

 

De mondiale productie en consumptie van nieuw (niet gerecycleerd) fossiel plastic stijgt nog steeds. Ook al zijn er alternatieven.In plaats van wegwerp-mondmaskertjes kan je kiezen voor – al dan niet zelfgemaakte- herbruikbare mondmaskers.. Je zult het verschil in de vuilnisbak zien. Hetzelfde geldt in de voedselketen. Water uit de kraan is drinkbaar, er hoeft geen plastic verpakking rond en het hoeft niet met vrachtwagens het ganse land aandoen. Worteltjes hoef je niet verpakt te kopen, je kan ze los kopen. En je vindt steeds meer verpakkingsvrije winkels waar je zelfs je pasta en kikkererwten in bulk kan kopen..

 

plastic uit olijfpitten

 

Zoals je weet is het overgrote deel van plastic afkomstig van fossiele olie. Een zeer spijtige zaak is dat door de zeer lage olieprijs gerecycleerd plastic fors duurder is dan nieuwe – virgin-plastic. Ook biobased alternatieven voor fossiel plastic hebben het moeilijk om hiermee te concurreren. Met biobased alternatieven bedoelen we plastics die gemaakt zijn uit hernieuwbare, natuurlijke bronnen. Zeker als de grondstof afkomstig is uit afvalproducten, is het een duurzaam alternatief. Zo kunnen er bioplastics gemaakt worden uit olijfpitten, de schil van zonnebloempitten of paddenstoelen.

Maar ook voor de alternatieven geldt de belangrijkste vraag: Is het plastic wel nodig?.

 

is plastic nodig?

 

Zinloze verpakkingen moeten we mijden. Zeg dus

  • néé tegen eenmalige koffiebekertjes,
  • ja tegen herbruikbare koffietassen
  • néé tegen plastic waterflessen,
  • ja tegen kraantjeswater (en breng er smaak in met een blaadje munt van op je balkon.
  • zeg dus néé tegen overbodige (plastic) gadgets,
  • zeg dus ja tegen een slimme afbouw van fossiele plastic.

Als we dat met z’n allen doen, zijn we nog niet plasticvrij. Maar wel al een stapje dichter in een duurzame wereld.

Stel jouw actieplan op