Download het draaiboek

Organiseer een gezonde schoolmaaltijd

Lokaal, ecologisch en fair! Dat smaakt!

LEF staat voor een stoemp van Lokaal, Ecologisch en Fair.
Samengeprakt tot een kinderspel van smaken en verhalen over verbondenheid met de buurt en de natuur.
Volgens Wervel zijn dit de belangrijkste bouwstenen voor het voedselsysteem van de toekomst.

Lokaal

Wervel wil de keten tussen veld en vork zo kort mogelijk maken. Daarom produceren boeren uit het ommeland van gemeente en stad de ingrediënten. Dit zijn toegankelijke plekken, waar de kinderen zomaar even op bezoek kunnen komen. Op die manier breken we de muur tussen de refter en het veld. De maaltijd krijgt een gezicht van om de hoek. Bovendien zijn er heel wat helpende handen die de soep opscheppen, de groenten klaarmaken, mee gaan boeren. De verse en kleurrijke gerechten prikkelen de kinderen met verhalen over waar hun voeding vandaan komt en hoe ze gemaakt wordt. Zelfs door wie, ze kunnen zomaar op bezoek gaan!

Ecologisch

De schoolmaaltijd van onze dromen is seizoensgebonden en ecologisch geteeld. Hij bevat ook wat minder en beter vlees, maar zit vol waardige plantaardige alternatieven. We gaan voor landbouw met een gezonde bodem, herkauwers die gras mogen eten, velden met bomen die lucht zuiveren … De weg die de ingrediënten afleggen tot aan de school is zo kort mogelijk. We besparen dan ook aardig op voedselkilometers en CO2. Het ecologisch luik van Lunch met LEF is ook meteen een aanknopingspunt voor in de les. Daar steken de kinderen op wat écht eten is.

Een handige eerste stap in de richting van ecologische voeding is bio, te herkennen aan het Europees biologo. Producten met dit logo staan voor lekker puur, gezond genieten, goed voor het milieu, vriendelijk voor dieren en 100% toekomst. Wil je er meer over weten? Kijk op biomijnnatuur , je vindt er alles over het waarom en het hoe van bio.

Fair

Iedereen in de keten krijgt een eerlijke prijs voor zijn en haar werk. Die bepalen ze zelf. De schoolmaaltijden zelf liggen dan rondom vier euro. Wervel is ervan overtuigd dat dit een juiste prijs is voor een kwaliteitsvolle lunch met lokale en seizoensgebonden producten. Want de kostprijs van goedkoop eten is dan wel verborgen, maar enorm hoog. Vraag het maar aan de boeren. We zoeken daarom een evenwicht tussen een betaalbare maaltijd voor de kinderen, die tegelijk ook een eerlijk inkomen verzekert voor iedereen in de voedselketen.

Niet iedereen kan die prijs zomaar betalen, maar daar zoeken we samen oplossingen voor. Via subsidies zijn we er bijvoorbeeld al in geslaagd een 500-tal kinderen op een Gentse school een 1-euro maaltijd met LEF aan te bieden. 

U kunt ons ook steunen om lunch met LEF op scholen voor een lagere prijs aan te bieden. Wervel gelooft dat elk kind recht heeft op een lunch met LEF. Zo kunnen ook kinderen uit kansengroepen mee aan tafel. Schoolmaaltijden zijn immers een investering in de toekomst van onze nieuwe generatie, het milieu en de lokale economie.

En niet te vergeten, omdat een lunch met LEF lekker is! Het is haast wetenschappelijk bewezen dat een lunch met LEF kinderen extra doet popelen voor de middagpauze. Zelfs de jeugd die haar tenen krult bij de gedachte aan groenten kunnen we aardig in de tuin leiden. Een vliegend slapijt, een ufo-conventie van tomaten, …  Met een snuifje creativiteit doen we iedereen watertanden!