Download het draaiboek

Organiseer een gezonde schoolmaaltijd

Lokaal, ecologisch en fair! Dat smaakt!

Lunch met LEF betekent anders koken en anders eten. Op school of tijdens een zomerkamp of buurtfeest. In een LEF-keuken gaan verse ingrediënten in de pan en eters weten waar de ingrediënten van komen. Ze zijn niet alleen lokaal, maar ook van topkwaliteit en ecologisch geteeld. Bovendien krijgt de boer er een eerlijke prijs voor en maken we de maaltijd zo toegankelijk mogelijk. We doen dit samen: zoveel mogelijk mensen van de buurt worden betrokken, van kok tot (groot)ouder tot boer.

Stel je voor: groenten en aardappelen van de lokale boer, bij wie je met de school, jeugdbeweging of buurt op bezoek bent geweest. Door kinderen te laten genieten van écht eten op school leggen we een belangrijke fond voor hun gezonde toekomst. Volwassenen die in groep aan de slag gaan, leren dat maaltijden duurzamer kunnen dan kant-en-klaar of met producten uit de anonieme supermarkt. Hopelijk inspireert het om ook de maaltijden op het werk of thuis met LEF te maken.

Hoe je dat voor mekaar krijgt? In ons doeboek vind je talloze tips om aan de slag te gaan. Maar aangezien elke school uniek is, delen we graag met jou ook heel concrete verhalen met LEF ter inspiratie.

Lokaal, ecologisch en fair

LEF staat voor een stoemp van Lokaal, Ecologisch en Fair.
Samengeprakt tot een spel van smaken en verhalen over verbondenheid met de buurt en de natuur.
Volgens Wervel zijn dit de belangrijkste bouwstenen voor het voedselsysteem van de toekomst.

Lokaal

Tijdens lunch met LEF willen we de keten tussen veld en vork zo kort mogelijk maken. Daarom zoeken we bij boeren uit het ommeland van gemeente of stad onze ingrediënten. Op hun boerderijen kan je zomaar even op bezoek komen. Op die manier breken we de muur tussen de refter en het veld af en krijgt de maaltijd een lokaal gezicht.

Natuurlijk zal je niet alles dichtbij vinden. Koffie of olijfolie zal van wat verder af moeten komen. Dat is geen probleem, zolang je maar probeert van zo dicht mogelijk te halen. Bijvoorbeeld: geen courgettes uit Nederland als er een lokale boer ook courgettes teelt. En als je een wijntje wil serveren kies dan niet voor een Australische maar eerder voor een Franse of Italiaanse. En wist je dat je zelfs in België geteelde linzen kan vinden?

Korte keten wilt niet alleen zeggen dat er minder voedselkilometers tussen veld en vork zitten, maar ook zo min mogelijk tussenhandelaars. Koop met andere woorden je lokale groenten niet in de supermarkt, maar rechtstreeks bij de boer!

Wat leuk is aan een zo’n lokaal mogelijke lunch is dat je de verschillende schakels kunt zien. Er zijn heel wat handen die meehelpen de soep opscheppen, de groenten klaarmaken of mee gaan boeren. Door hun verhalen te horen komen gerechten tot leven en ontdekken grote en kleine eters wat en wie er allemaal komt kijken bij een simpele lunch.

Ecologisch

Onze honger moet gestild worden met een zo’n beperkt mogelijke negatieve milieu impact, en als het even kan willen we via ons eten bijdragen aan een fittere planeet. Het is daarom evident dat een LEF-maaltijd bestaat uit seizoensgebonden ingrediënten die ecologisch geteeld zijn. Deze bevat ook veel plantaardige alternatieven en minder en beter vlees, zonder import van veevoer. Want die import is niet enkel schadelijk door de kilometers die dit voedsel aflegt, maar ook door de ontbossing van het regenwoud en mensenrechtenschendingen in de landen van herkomst. We gaan voor landbouw met een gezonde bodem, herkauwers die gras mogen eten, velden met bomen die lucht zuiveren…

Bij een ecologische lunch drink je natuurlijk vers getapt kraantjeswater, eventueel op smaak gebracht met verse kruiden of seizoensfruit. En voedselverspilling is uit den boze. Dat lukt door normale porties aan te bieden, mensen aan te moedigen om minder op te scheppen en een tweede keer terug te komen. En als je op voorhand al even nadenkt over hoe je restjes kan recycleren voor een andere maaltijd, ben je verspilling alvast een stap voor.

De weg die de ingrediënten afleggen tot aan de keuken is zo kort mogelijk. We besparen dan ook aardig op voedselkilometers en CO2.

Een handige eerste stap in de richting van ecologische voeding is bio, te herkennen aan het Europees biologo. Producten met dit logo staan voor lekker puur, gezond genieten, goed voor het milieu, vriendelijk voor dieren en 100% toekomst. Wil je er meer over weten? Kijk op biomijnnatuur, je vindt er alles over het waarom en het hoe van bio.

Fair

Iedereen in de keten krijgt een eerlijke prijs voor zijn en haar werk. De eters, boeren en de koks bepalen samen wat een eerlijke prijs is. Voor schoolmaaltijden trachten we de prijs in de buurt van vier à vijf euro te houden. Wervel is ervan overtuigd dat dit een juiste prijs is voor een kwaliteitsvolle schoolmaaltijd met lokale en seizoensgebonden producten. Want de ware kost van eten vind je niet terug in de supermarktprijzen, en is hoger dan je denkt. Vraag het maar aan de boeren. We zoeken daarom een evenwicht tussen een betaalbare maaltijd, die tegelijk ook een eerlijk inkomen verzekert voor iedereen in de voedselketen.

Niet iedereen kan die prijs zomaar betalen, maar daar zoeken we samen oplossingen voor. Via subsidies zijn we er bijvoorbeeld al in geslaagd een 500-tal kinderen op een Gentse school een 1-euro maaltijd met LEF aan te bieden. Een andere manier om het toegankelijk te maken voor iedereen is door te werken met een prijzenvork. Mensen die dat kunnen wordt gevraagd om iets meer te betalen, zodat diegene die minder goed bij kas zitten, een korting kunnen krijgen op de basisprijs.

Steun ons! Je kan ons ook steunen om lunch met LEF op scholen voor een lagere prijs aan te bieden. Wervel vindt dat elk kind recht heeft op een lunch met LEF. Zo kunnen ook kinderen uit kansengroepen mee aan tafel. Schoolmaaltijden zijn immers een investering in de toekomst van onze nieuwe generatie, het milieu en de lokale economie.