Download het draaiboek

Organiseer een gezonde schoolmaaltijd

Lokaal, ecologisch en fair! Dat smaakt!

Schoolfeest met LEF bij Vijverbeek

aanschuiven met LEFEen zonovergoten dag, vrolijke optredens, kinderen geschminkt als tijger of vlinder… Jawel, dit is een schoolfeest!  Lekker eten kan daar natuurlijk niet bij ontbreken: Basisschool Vijverbeek uit Asse gaat aan de slag met Lunch met LEF. Op het schoolfeest gooien ze de hele catering over een andere boeg. In plaats van één bestelling te doen bij een grote keten, nemen ze de catering zelf in handen samen met kleine leveranciers. Lees hier hoe Nathalie van basisschool Vijverbeek aan de slag ging en laat je inspireren om je eigen schoolfeest onder handen te nemen.

Voedsel in eigen handen: ouders en leerkrachten bundelen krachten

Om de catering van het schoolfeest vorm te geven, gaat een groep leerkrachten en de ouderraad aan de slag. Ze bekijken het menu van de voorbije jaren kritisch aan de hand van het LEF-concept. Hoe kan het dit jaar lokaler, ecologischer en dit alles met een faire prijs voor de producent? Waar vind je deze producten in de buurt?

“Nieuwe leveranciers vinden was niet zo evident,” vertelt Nathalie. “Doordat je met vele kleine leveranciers werkt vraagt dit ook meer tijd in vergelijking met één grote bestelling bij een brouwer of supermarkt. Gelukkig had ik veel hulp van een enthousiaste ouderraad werkgroep, vrijwilligers, de lokale kennis van Linked.farm en de gemeente.”

 

Lunch met LEF achter de schermen!

Van streekbier tot diervriendelijk vlees en appelchips

De ideeën voor een schoolfeest met LEF vloeien rijkelijk, van drank tot dessert. De grote drankmerken worden vervangen door lokale biologische sappen en streekgebonden bieren. Die worden uiteraard in herbruikbare bekers geschonken. Zoetekauwen kunnen proeven van ambachtelijk ijs en lokaal gemaakte taarten. Chips staan wel op het menu, maar in een verrassende variant: appelchips, uit Asse. En wat met de traditionele barbecue? Iets minder vlees, maar wél diervriendelijk gekweekt zonder antibiotica en met eigen veevoeder, van Hamme’s Hoevevlees. Met een heerlijke vegetarische optie uiteraard.

 

 

Een toekomst voor lunch met LEF 

Nathalie is enthousiast om verder te gaan met lunch met LEF: “Dit jaar gaan we weer voor een schoolfeest met LEF. Na onze ervaring vorig jaar is ook alles wat gemakkelijker: we hebben een uitgewerkt draaiboek, we kennen de leveranciers. Bovendien waren de ouders laaiend enthousiast!”

“Als school willen we blijven inzetten op duurzaamheid. Lunch met LEF past helemaal in dat kader. Na ons schoolfeest willen we kijken hoe we ook in onze dagdagelijkse maaltijden LEF meer kunnen integreren.” En zo neemt de Vijverbeek haar  voedsel stapje voor stapje weer in eigen handen.

 

Hecht je net als Vijverbeek uit Asse veel waarde aan duurzaamheid?

Ga zelf aan de slag met Lunch met LEF tijdens een schoolfeest! Download alvast ons doe-boek en laat ons iets weten.