Jelle is een fiere boer van de Akelei, een bio-dynamisch boerderij in het Antwerpse Schriek. Al verschillende jaren kwam een middelbare school op bezoek op het erf om te zien hoe een boerderij werkt. Het doet hem altijd deugd dat er leven in de brouwerij is. En toen hoorde hij van Lunch met LEF.
Een voorstel aan de buurtschool
Toen Jelle een filmpje zag van de Lunch met LEF-campagne, kreeg hij goesting om ook met de Akelei een werking rondom schoolmaaltijden op te zetten. Hij trok zijn LEF-schoenen aan en ging zijn idee voorstellen bij Cynthia Camps, directeur van de Dr Jozef Weyns-basisschool uit Beerzel.
“Zou het niet leuk zijn mochten de leerlingen van het vierde leerjaar één keer per seizoen naar de Akelei
komen?” vroeg Jelle. “Ze zouden zelf kunnen oogsten en koken. Op die manier leren de leerlingen waar
hun voedsel vandaan komt en proeven ze direct het resultaat.” Cynthia had wel oren naar het voorstel
van Jelle en ze gingen samen aan de slag.
Grote ogen van verwondering doorheen de seizoenen
De Akelei produceert voornamelijk voor de groothandel en kan daardoor niet altijd genoeg variatie aanbieden voor een schoolmaaltijd. Daarom besluiten ze om slechts 1 keer per jaar de leerlingen te laten oogsten, in het najaar, wanneer er het meest diverse aanbod is op het veld. Na het oogsten, kokkerellen de leerlingen samen met een kok en (groot)ouders een heerlijke maaltijd bijeen.
Ook al gaan de leerlingen slechts één keer oogsten, ze komen wel vaker over de vloer bij boer Jelle. Door elk seizoen te gaan helpen zien de leerlingen de evolutie op het veld. Na het planten van bloembollen, trekken de leerlingen bij het volgend bezoek grote ogen van verwondering bij het zien van al die kleurenpracht. “Het schept enorm veel voldoening om te zien hoe de leerlingen snel bijleren en begrijpen van de landbouw. Kinderen staan er echt voor open om te leren van de natuur,” vertelt Jelle. De leerlingen betalen voor elk bezoek symbolisch 1 euro.
Hordes voor een structurele verandering van schoolmaaltijden
De samenwerking tussen de school en de boerderij is een fijne ervaring. Maar om dagdagelijks in te staan voor de schoolmaaltijden zijn er volgens Jelle wel wat hordes te nemen:
- Samenwerkingen met andere boerderijen is een must want één boerderij biedt vaak niet genoeg
diversiteit aan producten om een school het hele jaar door van voedsel te voorzien. - Een afzetgarantie kan een boer aanzetten om een teeltplan op maat van een school te maken.
Maar als school is dat niet zo eenvoudig te bieden.
Want ook voor de school is lunch met LEF een model dat inspireert maar niet eenvoudig is om volledig
waar te maken. “Er zijn heel wat besparingen geweest,” getuigt de directeur. “Vroeger hadden wij onze
eigen kookploeg. Maar ondertussen hebben we net zoals veel scholen enkel een opwarmkeuken met
één medewerker en worden onze maaltijden door een externe cateraar geleverd.’’
Om een echt verschil te maken voor schoolmaaltijden die gezond zijn voor onze kinderen, de boer en de
planeet, is er dan ook actie nodig vanuit het beleid op hoger niveau.