Download het draaiboek

Organiseer een gezonde schoolmaaltijd

Lokaal, ecologisch en fair! Dat smaakt!

Op kamp met LEF!

Een schoolreis met LEF, dat hadden we nog niet gehad! Maar geen idee is te wild voor Muzische LeerThuis De Wonderfluit uit Gent. Het kampthema was Moeder Natuur en dus vonden de kookouders het maar logisch dat er lokaal, ecologisch en fair werd voor de 77 kinderen. Een groepje kooklustige leerlingen versterkte de ouders voor de bereiding van het Feestmaal met LEF.

Kookmama Melissa is enthousiast over LEF: “Tot vorig jaar serveerden we op kamp dé klassiekers WAP (worst, appelmoes en patat) en boterhammen met choco. Het kampthema was dankbaar om het eens over een andere boeg te gooien. Kinderen eten best gezond als je het aantrekkellijk maakt. Bijvoorbeeld door ze mee te laten koken.”
“Alle kinderen gaan ook nog op werkbezoek bij de lokale boer. Ze steken de handen uit de mouwen én leren tegelijk ontzettend veel bij”, vult directeur Bart aan. ”Lef staat voor Lokaal, Ecologisch en Fair voedsel”, zegt hij. “De kinderen krijgen hier uitleg van een echte boer, en gaan zelf aan de slag in de keuken, met enkel lokale, verse producten. Benny van de vzw Wervel en van de boerderij Oogstgoed legde hen op kindermaat uit wat dat exact betekent. Na het kamp gaan ze ook nog helpen op de boerderij zelf, zodat ze duidelijk de link kunnen leggen tussen wat op een boerderij gebeurt en wat op hun bord komt.”

“Gezonde alternatieven vragen wat gewenning bij veel leerlingen. Het stevige zuurdesembrood bij het ontbijt ging er wat moeilijker in dan het gangbare sponsbrood, maar de kinderen smulden des te meer van de biologische yoghurt met muesli en vers fruit.”, aldus Melissa.