Download het draaiboek

Organiseer een gezonde schoolmaaltijd

Lokaal, ecologisch en fair! Dat smaakt!

Lunch met LEF in tijden van Corona

In groep koken kan niet in deze tijden van fysieke afstand. Onze campagne lunch met LEF staat dan ook even op een laag pitje door de coronacrisis. Scholen en ouders hebben momenteel immers andere katten te geselen.

Tegelijkertijd merken we dat in deze ongewone periode de korte keten aan belangstelling wint. Markten, hoevewinkels, Voedselteams… En terecht! We beseffen plots dat boeren ons van voedsel  voorzien. Die boeren die al jaren strijden om te overleven met een minimaal inkomen.

Om tegen een crisis zoals deze gewapend te zijn, hebben we nood aan een veerkrachtig voedselsysteem. Boeren die in harmonie met de natuur gevarieerd voedsel telen. Die hiervoor een eerlijk inkomen krijgen. Boeren die onafhankelijk en met respect voor de aarde kunnen werken, zonder schadelijke externe inputs zoals geïmporteerde soja voor hun dieren, kunstmest voor hun akkers of gepatenteerde zaden.

Wil ook jij onze boeren versterken via de korte keten? Hier zijn onze top 5 tips:

  1. Koop rechtstreeks van je lokale boer via groentenpakketten of hoevewinkels. Zoek je bio-boer op biomijnnatuur.be of kijk op rechtvanbijdeboer.be (hier vind je ook reguliere niet biologische boeren)
  2. Word lid van een CSA-boerderij. Jaarlijks koop je een oogstaandeel, waarmee de boer zaaigoed kan kopen en een eerlijk inkomen verdient. En jij kan het hele jaar door mee genieten van kraakverse oogst!
  3. Word lid van de vzw Voedselteams, van Boeren & Buren of Linked.Farm. Je lokale producten bestel je (wekelijks) online. Deze haal je daarna af in een gezamenlijk depot, georganiseerd door lokale vrijwilligers. Ook Lokaalmarkt (Oost- en West-Vlaanderen) gaat tijdelijk digitaal!
  4. Leg je oor te luisteren bij je gemeente of buurtwerking. Wie weet is er wel een lokaal initiatief dat boeren en eters dichter bij elkaar brengt? Zo heb je bijvoorbeeld coöperatieve kruideniers, die rechtstreeks met boeren samenwerken. En als jij coöperant wordt, neem je mee een schakel van ons voedselsysteem in eigen handen. Zo vind je bijvoorbeeld Bloum in Vorst en Beescoop in Schaarbeek.
  5. Breng je verhaal of deel een foto over hoe jij bijdraagt aan de korte keten met #KorteketeninCoronatijden. Stuur het ons ook even door en wie weet delen wij jouw verhaal!

En eens we het coronavirus de baas zijn? Dan zijn de contacten die je gelegd hebt ideaal om dit collectief een niveau hoger te tillen. Samen met de school, buurtbewoners of jeugdbeweging blijven we solidair. Ook wanneer het ‘gewone’ leven weer zijn gang gaat. Organiseer samen je Lunch met LEF en blijf onze boeren steunen!