Enkele jaren geleden hield basisschool De Sterrebloem in Deinze op met het serveren van warme maaltijden op school. Het aanbod van grote cateraars was noch gezond, noch duurzaam en botste daarom vierkant op de visie van de school.
Tweemaal per week warme maaltijden met LEF
Op vraag van de ouders ging De Sterrebloem toch weer van start met schoolmaaltijden. “We zochten contact met Rembert Notte van de lokale cateraar Cruydt. Hij kookt met lokale, ecologische en seizoensgebonden producten,” vertelt schoolcoördinator Ellen. Ondanks dat Rembert zich niet op scholen richtte, was hij het idee genegen en begon tweemaal per week aan de school kraakverse vegetarische maaltijden te leveren.
De producten hiervoor haalt hij bij boerderijen in de streeks zoals de Wassende maan, het Schaaphof en de Zwaluw. Bovendien kunnen ook de ouders maaltijden bij hem bestellen, die ze ‘s avonds meenemen naar huis. Dat is een win-win.
“Aangezien Rembert niet gewoon is om voor kinderen te koken, geven we hem veel feedback om de maaltijden eenvoudig te houden. Klassieke, kindvriendelijke gerechten met veel LEF, daar gaan we voor.”
De prijs van voedsel
Is dat dan niet duurder? De maaltijden zijn effectief iets duurder. De prijs varieert nu tussen de 4,5 EUR en 6 EUR per maaltijd, wat heel scherp gerekend is. Ellen foetert: “Vaak kennen mensen de prijs van voedsel niet meer. Ze weten niet meer hoeveel tijd en werk er nodig is om groenten te telen”. Een faire prijs is nodig zodat de boer en kok een waardig en fair inkomen hebben.
Niet elke ouder kan deze prijs betalen. Er is dan ook een rol voor de overheid weggelegd om maaltijden toegankelijk te maken voor iedereen. Gezonde voeding als kind is immers de basis voor een gezond leven én gezonde voedingsgewoonten als volwassene.
Op bezoek bij de boerderij
Elke woensdag gaat een groepje kinderen uit leefgroep 3 (3de en 4de klas) naar de Wassende Maan om daar samen met boerin Fien te werken en heel veel te leren. Kolen in de winter, courgettes in de zomer. De kinderen leren snel wat ze wanneer kunnen oogsten en wat er allemaal nodig is om planten op een gezonde manier te laten groeien. Een extra plan dat klaarligt is om ook de oudste kinderen elke maand een ‘werk’- en ‘leer’bezoek te laten brengen aan de boerderij. Nadien kunnen ze met de opbrengst van de dag ze een lekkere, gezonde LEF-maaltijd koken voor de hele school.
Toekomstmuziek
In de toekomst wil Ellen graag een uitgebreide moestuin op school. Ook een nieuwe keuken staat in de verbouwingsplannen. Zo kunnen kinderen zélf ondervinden hoeveel werk en tijd er nodig is om een prei te laten groeien en deze tot een lekkere maaltijd te bereiden.